דף הבית > Prosafe בלוג > מהי מערכת הבטחת איכות במזון?

מהי מערכת הבטחת איכות במזון?

מערכת הבטחת איכות במזון הוקמה בכדי לספק תוצר מזון סופי לצרכן, ללא חשש בריאותי. חשש בריאותי נוצר כאשר בתהליך שרשרת ייצור המזון נוצרה תקלה ונכנסו רכיבים מסוג אלרגנים/מזון שאינו ראוי לאכילה לתוצר המזון הסופי של הצרכן.

לצורך מניעת סיכונים במזון, נבנו מערכות להבטחת איכות אשר מטרתן מניעה וטיפול במקרים העלולים ליצור חשש בריאותי לצרכן. מערכות אלו, אותם אנו מכירים בשמם כ"תקני איכות במזון", תקני "ISO", "מערכת HACCP", מוטמעות ע"י יועצי מזון מוסמכים (טכנולוגי מזון) אשר אחראים על הטמעת נהלי המערכת ובקרה אחר ביצוע שוטף של פעולותיה.

 

כיצד נוצרו מערכות הבטחת איכות במזון?

נושא הבטחת איכות במזון החל עוד בשנות ה-60, כאשר חברת NASA האמריקאית פיתחה למול חברת "פילסברי" מערכת בקרת איכות במזון במטרה לספק מענה הבטוח ב-100% למזון האסטרונאוטים בעת שהותם בחלל.  גישה זו הולידה את מערכת ה – HACCP המוכרת לנו כיום, באמצעותה נבחנים ומנותחים הסיכונים האפשריים בתהליך הייצור באמצעות מס' עקרונות בקרה המבטיחים את איכות המוצר ובטיחותו. מערכת ה-HACCP היא דוגמה אחת של תקני איכות שונים במזון, אשר מטרתם מניעת סיכונים ויצירת מזון בטוח, כמו תקני :ISO22000, BRC, ISO 22000FSSC. לכל תקן (מערכת) ישנם נהלים תומכים אשר יש למלא בקפידה ולהטמיע בעסק המבקש לפעול בהתאם. התקנים אינם זהים ובכל אחד מהם ישנו שוני מהותי במערכת המרכיבה אותם. אולם, באופן משותף לכולם, כלל מערכות בקרת האיכות כוללות את בדיקתן של כלל התחנות בשרשרת הייצור ולא מסתפקות בניהול תחנה אחת וזאת על מנת למגר את כלל הסיכונים האפשריים לפגיעה באיכות המזון.

 

מהן הסיבות להטמיע מערכות איכות בעסק?

הסיבות להטמעת מערכות איכות מזון בעסק מגוונות ותלויות במשתנים שונים. ישנם עסקים אשר מהות עיסוקם מחייב הטמעת מערכת לניהול איכות, ישנם עסקים אשר נדרשים להטמעת מערכת לאור דרישות לקוחות/שותפים עסקיים וישנים עסקים אשר מטמיעים מערכות איכות לצורך יוקרתיות הארגון והערכה מצד הצרכנים ושירותי המזון בישראל ובעולם.

לקוחות המתחזקים מערכות איכות מסוגלים לנהל את כלל מערכות החברה ולאתר את הליקויים הקיימים באילו מבין שלבי הייצור, לדווח על תקלות ולבצע תיעוד ותיקון המפגעים שהתגלו. בשל כך מערכות איכות מזון מסוגלות לצמצם נזקים כלכליים ותביעות בגין נזקי מזון.

 

הקשר הבלתי נפרד כיום בין עסקי מזון למערכות איכות (תקנים):

כיום, בכל מפעל וחברת מזון, תחום הבטחת האיכות והתקינה הפכו לנדבך החשוב ביותר. הסיבה לכך נעוצה בחשיבות ההיגיינה והתברואה, החל משלב הייצור ועד לשלבי אריזת המזון והפצתו לצרכן. החוקים הנוקשים של ייצור מזון ע"י משרד הבריאות הביאו לעלייה בדרישות לניהול הבטחת איכות בעסקי מזון לצורך בטיחות ואיכות המוצרים. בקרת איכות המזון מבוצעת ע"י אנשי המקצוע המתאימים לכך (יועצי מזון), העוסקים בליווי חברות לעמידה בדרישת התקינה הישראלית והבינלאומית. כיום, ניתן לראות עסקים רבים העושים שימוש במערכות מסוג זה, לרבות: מפעלי ייצור, מפעלי אריזה, רשתות שיווק עולמיות.

 לקבלת מידע מקיף אודות ליווי להבטחת איכות הכולל הטמעה ותחזוקת מערכות ותקני איכות במזון לחצו כאן.

נכתב על ידי נטלי פורלטוב, יועצת וטכנולוגית מזון.

השאירו פרטים כאן לקבלת מידע אודות שירותי ליווי להבטחת איכות או התקשרו ל-03-8061313

Nataliya Furletov

Nataliya Furletov

לכל המאמרים של
טופס תחתון

מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?

מלאו פרטים או צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם!
  • טלפון

    037176265

  • מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
    א.ת חדש ראשון לציון

  • א' - ה'
    08:00-17:00