החוק קובע כי כל מוצר ארוז מראש מחויב בתווית סימון המכילה מידע על המוצר ותכולתו כמו גם על היצרן והמשווק.
תקנות סימון מזון מתחלקות ל 2 מסמכים עיקריים:
כל תווית נדרשת לעמוד בהנחיות המפורטות במסמכים אלו.
תווית המזון היא תעודת הזהות של המוצר, כלל הפרטים הנחוצים לידיעת הצרכן מפורטות בתווית, חלק מהמידע חשוב להיבטים בריאותיים, לדוגמא אנשים סוכרתיים הצריכים להימנע מצריכת סוכר. על התווית להיות מלאה נכונה ולא מטעה את הצרכן הסופי.
במאמר זה נרחיב על דרישות המסמכים.
ת י 1145 קובע מה הן הדרישות לסימון מזון ארוז המיועד למכירה קמעונאית ולא קמעונאית וסיטונאית (מזון לייצור תעשייתי, סיטונאי).
בנוסף, מתייחס התקן בפירוט לגבי כינויים מותרים במזון, לדוגמא נטול/ ללא/ דל/ מופחת. כמו גם איזה מוצר יכול להיות מסומן כ"טבעי", "מרכיבים טבעיים בלבד" ועוד. יש לציין כי התקן אינו חל על פירות וירקות לא מעובדים.
אז אילו דרישות קיימות בתקן?
יש לזכור, כי סימון מוצר קמעונאי שונה מאופן סימון מוצר המיועד לשוק הסיטונאי. ולכן חשוב להבדיל בין קהל היעד של המוצר המסומן.
כידוע לכם, בתחילת שנת 2020 נכנסה לתוקפה תקנת הסימון החדשה לסימון תזונתי אשר מטרתה להפנות את תשומת הלב של הציבור למוצרים "אדומים" ומוצרים "ירוקים", כמו כן סדר הערכים התזונתיים בטבלה עבר שינוי על מנת להבליט ערכים של סוכר, שומן רווי ונתרן.
לא כל המוצרים נדרשים בסימון טבלת ערכים תזונתיים ו/או הסימון האדום. ישנם מוצרים אשר פטורים מסימונים אלה ואלו מפורטים בתקנה.
כמובן, שלא כל מוצר אשר פטור מסימון אדום מקבל באופן אוטומטי סימון ירוק. ישנם קביעות ברור של מה מאושר לסימון הירוק ומה לא.
קיימים שלושה סימונים אדומים:
אם זאת יש לשים לב שבשנת 2021 יוחמר הרף לסימון המזון, כך שמוצר שאינו מכיל כיום מדבקה אדומה יכול להיות שבשנה זו כן יקבל סימון אדום. התקנה מפרטת במדוייק את אופן הסימון, המיקום, הגודל והנחיות/ הגבלות כאלה ואחרות.
בנוסף לסימון האדום, טבלת הערכים התזונתיים עברה גם היא שינוי: התקנה מגדירה את אופן הסימון, סדר הופעת הרכיבים וכן הגדירה אילו פרמטרים חובה לציין בטבלה.
בשנה האחרונה, עם הגדלת המודעות לתזונה בריאה נכנסו לתוקפן גם הנחיות לסימון מוצרים בסימון ירוק. סימון ירוק מסמל על מוצרים המומלצים לצריכה מטעם משרד הבריאות.
יש לציין, הסימון הירוק הוא בגדר רשות על היצרן וההמלצות מפורטות על פי הנחיות משרד הבריאות.
תכולת המלל בתווית ואופן הסימון, הן של הסמלים האדומים והן של טבלת הערכים דורשים הבנה מלאה של התקנות . כתיבה נכונה חשובה לשמירה על העסק שלך מפני תביעות ייצוגיות.
נכתב על ידי יעל אבו, יועצת וטכנולוגית מזון, מומחית בהקמת מערכות ISO 9001 ו-HACCP, מלווה לקבלת אישור GMP בכלל מפעלי המזון.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00