כשתחשבו על מפעלי ייצור של תבניות אפייה, ניירות אפייה ואריזות מזון, אולי לא תקפוץ מיד לראש המחשבה שטכנולוג מזון חיוני במפעל כזה. אך למעשה, המוצרים הללו, שמיועדים לבוא במגע עם מזון, משפיעים באופן ישיר על בטיחות, איכות ואפילו מניעת הונאות בתחום המזון. במאמר זה נסביר מדוע טכנולוג מזון הוא חלק בלתי נפרד משרשרת הייצור במפעלים אלה.
אחת הדאגות המרכזיות היא מיגרציה – תופעה שבה חומרים כימיים מהמארזים או התבניות עוברים למזון. מחקרים מראים שחומרי פלסטיק מסוימים משחררים כימיקלים למזון, בעיקר כשהם חשופים לחום גבוה. לדוגמה, ביספנול A (BPA), חומר נפוץ באריזות פלסטיק, נמצא כמזיק לבריאות ויכול לעבור מהמארז למזון במצבי חום. מחקרים שנעשו הראו כי BPA מקושר להשפעות שליליות על מערכת ההורמונים ואף עלול לגרום לפגיעה בפוריות ובעיות בריאות אחרות.
כאן נכנס לתמונה טכנולוג המזון, אשר מוודא כי החומרים בהם משתמשים בתבניות או אריזות בטוחים למגע עם מזון ולא מהווים סכנה לבריאות הצרכן. הוא ידע לזהות חומרים שלא פולטים כימיקלים בזמן חימום או מגע ממושך עם מזון, במיוחד כשמדובר במוצרים שנמצאים בטמפרטורות גבוהות.
ישנה מגמת עלייה במודעות לנושא בטיחות ואיכות המזון החברות הגדולות דורשות מספקי חומרי האריזה וחומרי העזר להחזיק תקני איכות גבוהים. תקני האיכות והבטיחות הנדרשים לרוב מפעלים שמייצרים מוצרים הבאים במגע עם מזון מחייבים עמידה בתקנות בינלאומיות מחמירות. תקנים כמו ISO 22000, BRC ודרישות רגולציה מציבים דרישות גבוהות למניעת סיכונים ולהבטחת בטיחות. טכנולוג מזון הוא המומחה שמנהל את התאמת המפעל לתקנים הללו, מוודא שהמוצרים נבדקים כראוי ושמערכות הניטור והבקרה פועלות בצורה תקינה.
מפעלים שלא עומדים בתקני איכות, עלולים להסתכן בקנסות כבדים, ריקולים (Recall) של מוצרים ואפילו השבתת קווי ייצור שלמים וכמובן פרסום שלילי. החזקה בתקנים הללו מעניקה גם יתרון תחרותי ומגבירה את אמון הלקוחות במוצרי החברה. טכנולוג מזון במפעל יכול למנוע את המשבר על ידי בדיקות מקדימות והתאמה לתקנים הקפדניים להסמיך ולתחזק אותם.
שוק המזון חשוף גם לתופעות של הונאה וזיוף, ולעיתים קרובות גם מוצרים נלווים כמו אריזות ומיכלים מעורבים בהונאות הללו. דוגמה נפוצה היא שימוש בחומרי גלם זולים ולא תקינים כדי להוזיל עלויות, כאשר על גבי האריזה או התבנית מצוינת תאימות לחומרי גלם איכותיים יותר. שימוש במרכיבים זולים או חומרים שאינם מאושרים עלול לפגוע במזון ואף לסכן את בריאות הצרכנים.
בנוסף, הטכנולוג דואג לנהלים ברורים ותהליכי בקרה שימנעו זיוף והונאה לאורך תהליך הייצור. לדוגמה, שימוש בחומרים שעוברים בדיקות קפדניות ומתועדות ומבטיח כי גם אם יש ניסיון להוזיל עלויות, הוא לא יפגע באיכות ובבטיחות המוצר הסופי.
נוכחותו של טכנולוג מזון במפעלים המייצרים אריזות וחומרי עזר חיונית לשמירה על בטיחות ואיכות המוצרים. בין אם מדובר בהגנה מפני מיגרציה של חומרים מסוכנים, עמידה בתקני איכות מחמירים או מניעת הונאה וזיוף, טכנולוג מזון הוא המומחה שיכול להבטיח שהמוצרים בטוחים לשימוש שאינם מסכנים את הצרכנים.
Lipaz Bezalel
לכל המאמרים של
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00