מיהו טכנולוג מזון ומהם תפקידיו?
טכנולוג מזון הוא מקצוע חיוני ביותר בתעשיית המזון, המתמקד בהבטחת איכות מזון, פיתוח מוצרים חדשים, שיפור וייצור מוצרי מזון.
טכנולוג מזון אמון על תהליכים שונים המבטיחים את איכות המזון, בטיחותו ועמידותו לאורך זמן. הוא עוסק במחקר ופיתוח של מוצרי מזון חדשים, כמו גם בשיפור מוצרים קיימים, על ידי שילוב של ידע מדעי וטכנולוגי. טכנולוגי מזון גם מוודאים שהמוצרים עומדים בתקנים רגולטוריים כדוגמת תקן ISO 9001 לענף המזון, HACCP או ISO 22000 וכי הם מקיימים את דרישות החוק והבטיחות כמו עבודה עם רישיון עסק לענף המזון או רישיון יצרן למפעלי מזון.
טכנולוג מזון עובד בשיתוף פעולה עם תזונאים, מהנדסים ואנשי שיווק כדי לוודא שהמוצרים לא רק בטוחים ומזינים, אלא גם אטרקטיביים לצרכנים מבחינת טעם ומראה. תפקידו כולל גם פיתוח שיטות אריזה ואחסון מתקדמות כדי לשמור על טריות ואיכות המוצרים לאורך זמן, סימון תוויות ועוד.
למעשה כל עסק, חברה או ארגון בענף המזון יצטרך שירות טכנולוג מזון בדרך זו או אחרת במהלך מחזור החיים של העסק.
באילו מקרים חברה או עסק צריכים ליווי של טכנולוג מזון?
- הנפקת רישיון עסק ורישיון יצרן – כאשר אדם פרטי או חברה, מעוניינים להקים עסק מזון ישנה דרישת חוק ממשרד הבריאות להחזיק ברישיון עסק מזון. כאשר אדם מעוניין להקים מפעל לייצור מזון, החוק מחייב להחזיק בשני הרישיונות: רישיון עסק ורישיון יצרן לענף המזון.
למעשה כל מסעדה, קונדיטוריה, בית מלון או עסק אירוח, חברת קייטרינג, סופרמרקט, מרכולים, אולמות אירועים ועוד, מחויבים על פי חוק לעבוד עם רישיון עסק ולעיתים גם עם רישיון יצרן.
- הטמעת תקני איכות – חברות ועסקים אשר מעוניינים להטמיע תקן איכות, כדוגמת GMP ,ISO 22000 FSSC,ISO 22000,HACCP ,ISO, ו BRC, זקוקים לליווי מקצועי של טכנולוג מזון, נרחיב על המשמעות של ליווי טכנולוג להסמכה תקנים בהמשך.
- מענה לביקורת משרד הבריאות – טכנולוג מזון הוא חיוני למתן מענה למשרד הבריאות משום שהוא בעל הידע והמיומנויות הנדרשים להבנה וליישום דרישות הרגולציה המחמירות בתחום המזון. הוא יודע להכין את התיעוד הנדרש, האישורים וההסמכות ובכך ליישם את התיקונים הנדרשים שעלו בביקורת. למעשה הטכנולוג משמש כגשר בין החברה למשרד הבריאות. בנוסף, מענה מקצועי ויעיל ללשכת הבריאות המחוזית ימנע קנסות, ריקולים וסכנה לצו סגירה מנהלי – דבר העלול לגרום להפסדים רבים לחברה.
- פיתוח מוצרים – טכנולוג מזון חיוני לפיתוח מוצר חדש משום שהוא מביא עימו ידע מדעי וטכנולוגי רחב על תהליכי הייצור, מרכיבי המזון והתנהגותם הכימית והפיזיקלית. הוא מוודא שהמוצר החדש לא רק יהיה טעים ואטרקטיבי לצרכנים, אלא גם בטוח לצריכה ועומד בתקנים רגולטוריים.
בנוסף, טכנולוג המזון עוסק בשיפור המרקם, הטעם והערך התזונתי של המוצר, כמו גם בייעול תהליכי הייצור והאריזה כדי להבטיח טריות ואיכות לאורך זמן. כל זאת תוך שמירה על יעילות כלכלית ואפשרות לייצור המוני, מה שהופך את תרומתו לקריטית להצלחת המוצר בשוק.
- ניהול משברי לקוחות בתחום רישוי ורגולציה במזון.
- ביצוע בקרה שוטפת – טכנולוג מזון מסייע לעסקים ולמפעלי המזון לשפר באופן מתמיד את תרבות ההיגיינה והסניטציה בהתאם לחוק רישוי עסקים ובכך לשמור על בריאות הציבור.
- הסמכה והדרכת עובדים – טכנולוג מזון מלווה ומדריך באופן צמוד את בעלי התפקידים בארגון/מפעל/עסק ומוביל תהליכי שיפור מתמיד להבטחת איכות המזון ובכך תורם להצלחת החברה.
מהי החשיבות של נוכחות של טכנולוג מזון בהסמכה לתקנים?
טכנולוג מזון יודע לזהות ולהבין את רוב הפערים הקיימים בהגיעו למפעל או לאחר דרישות העולות בעקבות ביקורת או כהכנה למבדק חיצוני, הן מבחינת תשתיות והן מבחינת מערכת האיכות ובטיחות המזון ולתת מענה מקצועי המקשר בין הלקוח למכון ההתעדה או משרד הבריאות. הפערים הללו עלולים להכשיל את הלקוח במהלך מבדק ההתעדה במידה ולא יטופלו.
בנוסף, טכנולוג מזון יודע להטמיע בצורה אידאלית את הנהלים, הוראות העבודה והטפסים הנדרשים על מנת להתעיד מפעל לתקן.
הכנת הלקוח למבדק איננה נגמרת אך ורק בהטמעת נהלים והוראות עבודה או שינויים בתשתיות. חלק חשוב בהכנת הלקוח למבדק הינו ביצוע של הדרכות, מבדק פנימי וסקר הנהלה העוזרים להבין יותר לעומק האם עדיין קיימים פערים כלשהם.
כמו כן, במידה ועולים פערים במהלך המבדק (אי התאמות בשפה המקצועית) יש לתת מענה מקצועי למכון ההתעדה הכולל:
- ניתוח סיבת שורש לפער
- הגדרת פעולות תיקון
- ביצוע פעולות מתקנות
סיבות לחשיבות טכנולוג מזון בתהליך ההסמכה לתקנים:
- ידע מקצועי ומעמיק – טכנולוגי מזון מחזיקים בידע מדעי וטכנולוגי רחב היקף בתחום המזון, הכולל הבנה של כימיה וביולוגיה של מזון, תהליכי ייצור ואבטחת איכות. ידע זה קריטי להטמעת תקנים שמבטיחים כי המוצרים עומדים בדרישות ISO (איזו 9001 ואיזו 22000), או תקנים בינלאומיים כגון BRC, HACCP ו- GMP.
- זיהוי סיכונים אפשריים וניהול הבטיחות – ישנם תקני ISO בתחום המזון, כמו ISO 22000, המתמקדים בניהול בטיחות המזון ובמניעת סיכונים. טכנולוג מזון יודע לזהות ולהעריך סיכונים פוטנציאליים כדוגמת חיידקים מחוללי מחלות במוצרי המזון ובתהליכי הייצור, ובכך לסייע בהטמעת אמצעים מתאימים לניהול הסיכונים הללו ולמנוע סכנה לבריאות הציבור.
- הכרה מעמיקה של התקנים והרגולציה: טכנולוגי מזון מכירים את התקנים הרגולטוריים והחוקיים השונים בתחום המזון והם מעודכנים תמידית בנוגע לשינויים בחוק ועדכונים מצד הרגולטור. לדוגמא, חוק ההסדרים קבע כי החל משנת 2026, כל מי שמעוניין בהוצאת רישיון יצרן מזון יהיה מחויב בהטמעת תקן ISO 9001 ומערכת HACCP כחלק מדרישות החוק. ליווי מקצועי של טכנולוג ימנע טעויות ואי הבנות שיכולות לגרום לאי עמידה בדרישות.
- פיתוח ובקרת תהליכים: טכנולוגי מזון מעורבים בפיתוח ובקרה על תהליכי ייצור המזון. הם יודעים איך לייעל תהליכים כדי להבטיח עמידה בדרישות התקן, תוך שמירה על איכות המוצר ויעילות הייצור.
- הדרכה והכשרה: הטמעת תקן ISO דורשת שינוי בתרבות הארגונית ובהתנהלות היומיומית. טכנולוגי מזון יכולים להדריך ולהכשיר את הצוותים השונים בארגון להבין וליישם את הדרישות החדשות.
- בקרת איכות וניתוח נתונים: חלק מהותי מתקן ISO כולל מעקב ובקרה מתמדת אחרי איכות המוצרים ותהליכי הייצור. טכנולוג מזון מיומן בביצוע בדיקות איכות, ניתוח נתונים והסקת מסקנות לשיפור מתמיד של המוצרים והתהליכים.
הסכנות הטמונות בעבודה ללא כללי היגיינה והבטחת איכות מזון
האם יש לכם במפעל / ארגון גורם מפקח על הבטחת האיכות ברמה הגבוהה ביותר?
האם המפעל שלכם עומד בתנאי הייצור הגבוהים והמחמירים ביותר?
האם אתם בטוחים שחיידקים, כגון סלמונלה לא קיימים אצלכם בסביבת הייצור?
ייצור מזון בסביבה מזוהמת, יכול לגרום נזקים תפעוליים וכלכליים גדולים ואף להפסקת פעילות המפעל במקרה של דיווח או הרעלת מזון בציבור (צו סגירה מנהלי) עד לתיקון הממצאים.
חוסר עמידה בדרישות רגולטוריות עלול לגרור קנסות ועיצומים כספיים, סגירת העסק ואפילו מאסרים במקרים חמורים. כמו כן, עמידה בדרישות רגולטוריות מהווה חלק עיקרי בקבלת רישיון עסק ורישיון יצרן למפעל.
ליווי טכנולוג מזון מבטיח שדברים כאלה לא יקרו, זאת מכיוון שהשמירה על איכות המזון ועל היגיינה בסביבת הייצור מתבצעת על בסיס יומיומי.
כיצד מתבצע ליווי של טכנולוג מזון?
אנו מעניקים פגישת ייעוץ עם טכנולוג מזון ללא עלות אצלכם בבית העסק, במפעל או בחברה, על מנת לאפיין ולדעת בדיוק מה הצרכים במתאימים עבורכם ולהתאים לכם את כמות שעות הליווי שנדרשת לעסק.
אודות החברה
חברת Prosafe Food הינה החברה הגדולה והמובילה בישראל בתחום הבטחת איכות מזון עם מעל ל-15 שנות ניסיון. לאורך השנים צברנו ניסיון בליווי מאות לקוחות ביניהן מסעדות, חברות, ארגונים ומפעלים.
אנו מספקים לכם את סל פתרונות כולל במקום אחד, דבר שחוסך לכם זמן וכסף.
חטיבת הבטחת איכות במזון בחברתנו מעסיקה את מיטב טכנולוגי מזון בתחום תוך ביצוע פרויקט מהיר וקל המתאים לגודל הארגון ולתהליכי הייצור ומציעה שירותים רבים, ביניהם:
- סיוע למול תקנות משרד הבריאות ורישוי עסקים.
- מתן מענה למול ביקורות של שירות המזון.
- ייעוץ לקבלת רישיון עסק ויצרן.
- טיפול בנושאי רישוי ורגולציה במזון.
- בקרה ופיקוח על איכות ובטיחות מוצרים.
- תכנון והוצאה לפועל של תכניות היגיינה ועוד.