Haccp וטרינרי, היא מערכת המבוססת על עקרונות תקן Haccp למזון.
בשונה ממערכת Haccp למזון המפוקחת ע"י משרד הבריאות, מערכת ה- Haccp הווטרינרי מיועדת למפעלים כגון:
החל משנת 2020 כל מפעלי הבשר הגולמי (כולל דגים), בתי שחיטה לעופות בקר וצאן וכן בתי קירור מחויבים על פי חוק הפיקוח למוצרים מן החי, להציג תכנית בטיחות מזון על פי HACCP שתעמוד בדרישות משרד החקלאות (משרד החקלאות הינו הגוף הרגולטורי והסטטוטורי המאשר) ומכאן התקבע המושג "HACCP וטרינרי".
HACCP הוא תקן המתמקד בבטיחות המוצר הנצרך ע"י הלקוח, בכך שהוא יודע לזהות להעריך ולמנוע סיכון ביולוגי כימי ופיזי.
הגישה של התקן היא לנסות ולמנוע תרחישים ע"י ביצוע בקרות לאורך כל תהליך הייצור, החל מקבלת חומר הגלם ועד למוצר הסופי הנצרך ע"י הלקוח.
גישה שבאה להחליף את בקרת האיכות הקלאסית המתמקדת אך ורק בבקרה על המוצר הסופי.
תקן זה מיועד ליצרנים המייצרים מוצר רגיש, למשל מוצר טרי עם תנאי אחסון מיוחדים כמו אחסון בתנאי טמפ' מסוימת או סוגי אריזה מיוחדים (גז, ואקום).
השיטה מבוססת על ניתוח סיכונים לפי עץ החלטות, שנקבע מראש ע"י ממציאי התקן, כך שבסוף העץ צריך לקבוע האם הנקודה בתהליך זה היא נקודה קריטית (שבה אפשר למנוע סיכון עתידי?) במידה וכן אז נדרש לקבוע בקרה שמורידה את הסיכון לרמה סבירה עד אפסית.
הערכת הסיכון מתבצעת עפ"י טבלת הצלבות הסתברות וחומרה, כאשר הסיכון "משמעותי" מגדירים את השלב בו הוא מזוהה, כנקודת בקרה קריטית.
ניתוח הסיכונים סוקר את כל התהליך משלב חומר הגלם עוד בהיותו אצל הספק ועד לתוצרת הסופית.
ב- HACCP וטרינרי נכנס המושג "משטר סניטרי קפדני" הבא להבטיח שיטת עבודה המצמצמת אף מונעת זיהום צולב. על ידי בניית תוכנית בקרה תברואתית למשטחי עבודה הבאים במגע ישיר עם המוצר (SSOP), ועל אלו שלא במגע ישיר (SPS). וזהו בעצם ההבדל המהותי בין HACCP ל-HACCP וטרינרי.
ארגון שמעוניין לקבל הסמכה ל-HACCP וטרינרי יהיה מחויב להעסיק עובד אבטחת איכות במשרה מלאה לתחזוקה ויישום הנהלים.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00